LAMENT FOR JERUSALEM av Sir John Tavener

TAVENER_Lament_for_Jerusalem

Uppenbarelsekyrkan söndag den 29 mars kl 18:00

Lament for Jerusalem – a mystical lovesong

Idag är Jerusalem en plats laddad av motsättningar, våld, religiösa yttringar, historia mm. Det är lätt att tänka att detta verk av John Tavener (1944-2013) är skrivet som en klagan över vad denna plats fått utstå, men kompositören ville något annat. Han såg sitt stora verk för kör, orkester och solister som en mystisk kärlekssång. Att Jerusalem symboliserar vår oföränderliga och ursprungliga längtan efter Gud oavsett vilken religion vi tillhör. Det är bara genom kärlek som vi kan skapa enighet mellan olika sätt att manifestera Guds existens.

Lament for Jerusalem är som en symbol över det förlorade paradiset som vi har, i och omkring oss. Tavener använder sig av texter från nya testamentet (kristna), gamla testamentet (judiska), och muslimska texter av den persiske 1200-talspoeten Jalāl al-Dīn Rūmī. Han använder sig också av vad han kallar för kosmiska klanger i orkestern.

John Tavener var mystiker, minimalist i sitt komponerande, och konverterade till den ryskortodoxa läran. I partituret uppmanar han musikerna att hans musik ska framföras med stor intensitet tillsammans med en ren enkelhet och inlevelse i de olika texterna, och samtidigt finns där också element av mäktig värdighet. Helst ska musiken framföras på en sakral plats som låter musiken andas i en generös akustik.

Detta angelägna budskap framförs för första gången i Stockholm av:

    Karin Dahlberg, sopran
   
 Tobias Nilsson, countertenor
    Stockholm Concert Orchestra
    Hägerstens Ungdomskör
    Hägerstens Kammarkör
under ledning av:
    Dirigent Kerstin Börjeson

Biljetter 100/60 kr från 9 mars på hagersten.biljett@svenskakyrkan.se eller i kyrkans reception, telefon 08-685 30 00.

TAVENER_Lament_for_Jerusalem

Det här inlägget postades i Aktuellt. Bokmärk permalänken.